Analýza faktorov ovplyvňujúcich vnímanie inflácie jednotlivými demografickými skupinami v eurozóne - Šagúl, Timotej
Článok na jednej strane teoreticky vymedzuje problematiku vnímania inflácie a dáva jej stručný historický úvod. Na druhej strane článok analyzuje štatistické údaje Eurostatu, ktoré charakterizujú výšku vnímanej inflácie v rokoch 2021 – 2023 u rôznych demografických skupín obyvateľstva. Dosiahnuté výsledky sú konfrontované s viacerými realizovanými štúdiami zameranými nielen na eurozónu. Článok môže viesť k opatreniam súvisiacim s elimináciou jednotlivých faktorov u všetkých skupín obyvateľstva a k nastaveniu vhodných opatrení podporujúcich pokles vnímanej inflácie u obyvateľov krajín eurozóny.