Vývoj vybraných súhrnných ukazovateľov životného prostredia vo vybraných krajinách - Hajduová, Zuzana, 1974-
Táto práca analyzuje vplyv kvality životného prostredia na ľudské zdravie v pobaltských štátoch a krajinách V4. Kvalita životného prostredia a zdravie sú kľúčové ukazovatele kvality života, ktoré sú úzko prepojené. Na hodnotenie vplyvu kvality životného prostredia na zdravie v pobaltských štátoch a krajinách V4 bol vypracovaný systém ukazovateľov kvality životného prostredia a zdravotného stavu. Príspevok prezentuje koncepciu hodnotenia aspektov kvality životného prostredia a zdravia prostredníctvom jednotlivých vybraných ukazovateľov. Integrálne indikátory kvality životného prostredia a zdravia boli vyvinuté a hodnotené vo vybranej skupine krajín od roku 2012 do roku 2021. Toto hodnotenie neovplyvnila pandémia COVID 19. Hodnotí sa vzťah medzi kľúčovými indikátormi kvality životného prostredia a zdravotného stavu. Uvádza sa aj porovnanie ukazovateľov kvality životného prostredia a zdravia v pobaltských štátoch a krajinách V4. Na základe analýzy každého vyvinutého boli vypracované aj niektoré odporúčania.