From Symbiosis to Independence: Investigating Changes in the Relationship between General Practitioners’ Presence and Pharmacies’ Market Size in Slovakia - Kališ, Richard, 1991-
Táto štúdia na slovenskom maloobchodnom trhu lekární skúma vývoj vzájomnej závislosti medzi všeobecnými lekármi (všeobecnými lekármi) a lekárňami. Tradične fungujú symbioticky, pričom príjmy lekární sú vo veľkej miere závislé od receptov. Vývoj trhových štruktúr týchto poskytovateľov po liberalizácii maloobchodného trhu lekární v roku 2005 však vyvoláva otázku o stabilite tohto vzťahu. Analýzou vstupných prahov ako miery veľkosti trhu potrebnej pre lekárne na pokrytie vstupných nákladov štúdia odhaľuje, že závislosť lekární od prítomnosti všeobecných lekárov sa časom zmenšila.