Vývoj používania priemyselných robotov vo výrobných podnikoch na slovensku v období rokov 2017 - 2021 - Šebo, Juraj
Počet prevádzkovaných priemyselných robotov rastie, pričom podľa [1] ich v roku 2022 celosvetovo pribudlo rekordných približne 553 tisíc. Celosvetovo stále najviac robotov inštaluje elektrotechnický a automobilový priemysel, a z krajín je to Čína, Japonsko, USA, Južná Kórea a Nemecko [1]. V EÚ štúdia [2] mapujúca trendy v zavádzaní robotov v rokoch 1995 - 2015, tiež identifikovala značnú koncentrovanosť, ako geografickú tak aj sektorovú.