Demand for Urban Public Transport in the Czech Republic - Horáček, Vojtěch
Cieľom výskumu je analyzovať vplyv vybraných faktorov na dopyt po mestskej hromadnej doprave v Českej republike. Mestská hromadná doprava je dôležitou verejnou službou na celom svete. V Českej republike to znamená verejné vlastníctvo dopravných podnikov a masívne dotácie z mestských rozpočtov. V súlade s literatúrou sme testovali efekty cestovného, kvalitu ponúkaných služieb, príjem obyvateľstva, vlastníctvo auta, veľkosť mestskej populácie a úroveň zamestnanosti. Pomocou kointegračných a regresných analýz údajov za roky 2004 až 2019 sme vytvorili jedinečné modely dopytu pre vybrané mestá. Naša analýza odhalila pozitívny vplyv kvality, ceny paliva (ako nákladov spojených s vlastníctvom auta) a veľkosti mestskej populácie. Naproti tomu nezamestnanosť a cena cestovného má negatívny vplyv na dopyt. Príjmový efekt závisí od toho, či dopravný podnik prevádzkuje vozidlá, ktoré lepšie zvládajú dopravné zápchy.