The Influence of Selected Indicators on the Change in the Value of the Enterprise's Assets - Tóth, Miroslav, 1961-
Tento článok sa zaoberá odvetvím vydávania novín a časopisov v Slovenskej republike. Pre podnikateľské subjekty je dôležité zabezpečiť rast hodnoty podniku, dosahovať plánované tržby, čo najvyššiu prevádzkovú výkonnosť podniku, byť lepší v porovnaní s výkonnosťou iných podnikov, existovať na trhu čo najdlhšie. a zvýšiť podiel na trhu. Cieľom článku je preskúmať vplyv ukazovateľov tržieb, EBITDA a veku podniku na zmenu hodnoty objemu majetku podniku. Predpokladom je, že tieto tri ukazovatele ovplyvňujú rast alebo pokles hodnoty majetku podniku. Tento predpoklad sa skúma samostatne pre každý ukazovateľ prostredníctvom testovania hypotéz. Výsledky hypotéz sú interpretované a komentované. Následne sa na skúmanie spoločného vplyvu ukazovateľov použije viacnásobná lineárna regresná analýza. Táto metóda analyzuje vzájomné vzťahy všetkých premenných. Porovnali sme výsledky týchto dvoch typov lineárnych regresných analýz. Výsledkom výskumu je zistenie, že dva rôzne analytické postupy, jednoduchá lineárna regresná analýza a viacnásobná lineárna regresná analýza, potvrdili v podstate rovnaký vplyv ukazovateľov. Vplyv ukazovateľov tržieb a EBITDA je vo vzťahu k rastu majetku podniku pozitívny, ale ukazovateľ veku podniku pôsobí opačne.