Effect of Economic Policy Uncertainty on Stock Returns: Analysing the Moderating Role of Government Size - Karaömer, Yunus
Táto štúdia skúma, či reakcia návratnosti akcií na neistotu hospodárskej politiky závisí od úrovne veľkosti vlády v ekonomike. Hoci v literatúre existuje konsenzus, že akciové trhy reagujú negatívne na neistoty súvisiace s politikou, faktory, ktoré určujú veľkosť tohto vplyvu, sa ignorujú. Táto štúdia je prvou, ktorá demonštruje, že veľkosť tohto efektu závisí od veľkosti vlády v ekonomike. V štúdii sú použité údaje za obdobie 1997Q1-2021Q4 týkajúce sa 18 krajín. Podľa výsledkov odhadov fixných efektov s robustnými štandardnými chybami Driscoll-Kraay neistota hospodárskej politiky negatívne ovplyvňuje výnosy akcií. Okrem toho koeficient interakcie tvorený premennými politickej neistoty a veľkosti vlády je tiež negatívny a významný.