New Organizational Environment Types Based on Garvin and Quinn – the Case of Slovakian Small and Medium Enterprises - Mura, Ladislav, 1979-
Cieľom štúdie bolo preskúmať, aké spoločné charakteristiky možno pozorovať v spoločnostiach založených na Garvinovej učiacej sa organizácii a Quinnovej organizačnej kultúre. Oba trendy sú považované za základný faktor moderného manažmentu. Pri štúdiu medzinárodnej vedeckej literatúry je zrejmé, že skúmanie prekrývania sa medzi týmito dvoma prístupmi je veľmi neúplné. K problematike sa pristupovalo z pohľadu zamestnancov, ktorí prejavujú veľkú ochotu vyjadriť svoj názor. Súčasťou nášho výskumu bol aj dotazníkový prieskum.