Unemployment and Labour Force Participation in South Korea: Johansen-Type Cointegration Analysis with a Fourier Approach - Yilanci, Veli
Táto štúdia skúma dlhodobý vzťah medzi mierou nezamestnanosti a mierou participácie pracovnej sily v Južnej Kórei od júna 1999 do januára 2023. Štúdia využíva tradičný Johansenov kointegračný test a rozširuje ho o Fourierove výrazy na kontrolu neznámeho počtu prestávok v kointegračný systém. Empirické zistenia naznačujú významný dlhodobý vzťah medzi mierou nezamestnanosti a mierou participácie pracovnej sily v Južnej Kórei, čo svedčí proti hypotéze o invariancii nezamestnanosti. Štúdia tiež nachádza dôkazy o efekte odrádzajúceho pracovníka u mužov a efektu pridaného pracovníka u žien. Zistenia tejto štúdie majú dôležité dôsledky pre tvorcov politík pri vytváraní efektívnejších plánov na zníženie nezamestnanosti a podporu hospodárskeho rastu v Južnej Kórei.