Changes in Customer Value Co-creation Process Due to Reshaping the Multi-industry Value Chain in Automotive Industry - Vraniaková, Karolína
Koncept spolutvorby hodnoty pre zákazníka v automobilovom priemysle ponúka široké možnosti vďaka rozvetvenému hodnotovému reťazcu, spolupráci firiem z rôznych oblastí či alianciám. V súčasnosti má zákazník viac ako inokedy možnosti podieľať sa na spolutvorbe hodnoty a maximalizovať ju podľa svojich preferencií. Cieľom tejto štúdie je preskúmať aktuálne trendy na trhu v automobilovom priemysle, určiť potenciál pre multiodborový presah v rámci hodnotovej siete a na základe toho definovať zmeny v multiodborovom hodnotovom reťazci vyplývajúce z dopadu týchto prevládajúcich trendov. Zmeny v prístupe automobilových spoločností k produktovej stratégii a komunikácii smerom k zákazníkovi by sa mali zvažovať tak, aby tieto spoločnosti zvýšili svoju konkurencieschopnosť a maximalizovali hodnotu získanú zákazníkom.