Recent Dynamics of Commodity Prices: Gas, Emission Allowances and Coal - Zezula, Jakub
Ceny komodít zažili v poslednej dobe turbulentné obdobie v dôsledku rôznych faktorov. Táto štúdia analyzuje pohyby cien plynu, emisných kvót a uhlia za posledné dva roky a vysvetľuje potenciálne faktory, ktoré za nimi stáli. Ceny plynu sa v tomto období zvýšili o 1 400 %, najmä v dôsledku nízkej naplnenosti zásobníkov v Európe a problematického dovozu z Ruska. Ceny emisných kvót sa takmer strojnásobili najmä v dôsledku energetickej transformácie v Európe a očakávaní spojených s týmto procesom. Ceny uhlia sa v roku 2021 zoštvornásobia, a to najmä v dôsledku nedostatku dodávok. Všetky tieto faktory mali vplyv na ceny elektriny, ktoré vzrástli v súlade s výrazným vplyvom cien plynu a emisných kvót.