Predicting the Effects of News on the Financial Market Based on Machine Learning Technology - Vysotska, Victoria
Predpovedanie vplyvu správ na finančný trh je zložitá úloha a aj tie najkompetentnejšie spoločnosti poskytujúce analytické služby v oblasti akciového trhu dokážu predpovedať zmeny len čiastočne. Nedávne štúdie strojového učenia umožnili mnohým vedcom vyskúšať nové metódy na stanovenie nových cieľov. V našej práci sa ďalej zaoberáme otázkou testovania metód strojového učenia na analýzu vplyvu správ na finančný trh na základe údajov FinancialPhraseBank. Predmetom výskumu sú postupy a prostriedky funkčnej analýzy finančného trhu a vplyvu správ naň. Ich analýza im umožňuje predpovedať, ako konkrétna informácia (pozitívna/negatívna/neutrálna) ovplyvňuje finančný trh. Najnáročnejším problémom je nájsť sémantické spojenie správ s príslušnými zmenami na finančnom trhu, aby sa predpovedala ich hodnota. Vzhľadom na metódy implementácie hlavných funkcií sme použili také metódy strojového učenia, ako je naivný bayesovský klasifikátor, ogistická regresia a metóda podporného vektora.