Teoretické východiská „sociálnych režimov“ v členských a kandidátskych krajinách EÚ - Tkáčová, Andrea
Sociálne režimy predstavujú základ pre tvorbu redistribučných politík členských a kandidátskych štátov Európskej únie. V priebehu času prešli sociálne režimy štátov postupnou transformáciou a dnes si už len málo krajín zachovalo pôvodný „čistý“ typ režimu. V Európskej únii tak nachádzame nové hybridné formy, ktoré vznikajú pod vplyvom ekonomických a celospoločenských zmien. Prehľad existujúcich sociálnych režimov vyskytujúcich sa v členských a kandidátskych krajinách EÚ s dôrazom na vymedzenie najčastejšie používaných premenných, ktoré sa v danej oblasti skúmajú. Súčasné postavenie krajín vo vybraných indikátoroch ako je Gini koeficient, príjmová nerovnosť a ohrozenie chudobou.