Manažér ako konfliktový preventista - Kutlík, František
V predchádzajúcom článku sme sa venovali možnostiam, ktoré má manažér ako laický mediátor pri riešení rôznych medziľudských konfliktov, tenzií či turbulencií na pracovisku. Začali sme teda akoby od konca, od okamihu, kedy sa problémové situácie skomplikujú, konflikt graduje, atmosféra na pracovisku hustne a hrozí výbuch so všetkými konzekvenciami. Aké sú však možnosti manažéra, aby vzniknutá situácia nezačala doslova kontaminovať ovzdušie vo firme s potenciálom ohroziť jej riadne fungovanie?