Sociálne zodpovedné verejné obstarávanie - Slobodníková, Miriam
Európska komisia v decembri 2023 publikovala preklad príručky "Making Socially Responsible Public Procurement Work: 71 Good Practice - Dobré fungovanie sociálne zodpovedného verejného obstarávania: 71 prípadov osvedčených postupov" (ďalej len "Dobré fungovanie sociálne zodpovedného verejného obstarávania: 71 prípadov osvedčených postupov") [1] do všetkých jazykov EÚ. Smernice o verejnom obstarávaní z roku 2014 [2] položili základ používaniu sociálneho aspektu v zákazkách verejného obstarávania a jasne sa v nich uvádza, že sociálne aspekty možno brať do úvahy počas celého cyklu obstarávania, od predbežných trhových konzultácií, cez používanie výhrad a zjednodušeného režimu až po sociálne kritériá zadávania zákaziek a podmienky plnenia zákazky.