Classification of European Union Countries in the Context of E-government: A Cluster Analysis - Slezák, Jiří
E-government (elektronická verejná správa) je v súčasnosti pojem, ktorý vo verejnom priestore rezonuje už niekoľko rokov, a preto sa mu venuje veľká pozornosť. Niektoré štáty Európskej únie sú na tom v tejto oblasti lepšie a niektoré horšie. Vzhľadom na tento trend musia všetky štáty zvýšiť svoje úsilie o zefektívnenie elektronickej verejnej správy. Úsilie o vytvorenie klastrov štátov Európskej únie v roku 2020 a 2022 podľa ich úrovne e-governmentu. Vzorku tvorí 27 štátov Európskej únie, a medzi používané ukazovatele patrí Index rozvoja elektronickej verejnej správy, Index elektronickej participácie, Online service index, Index telekomunikačnej infraštruktúry a Index ľudského kapitálu. Cieľ článku sa dosahuje pomocou korelačnej a zhlukovej analýzy.