Selected Trends of Tourism Between 2017 – 2021: the Case Study of Moravian – Silesian Region - Kajzar, Patrik
Tento príspevok hodnotí vybrané trendy cestovného ruchu v Moravskosliezskom kraji v rokoch 2017 – 2021, kedy začala pandémia COVID-19. Napriek zvyšujúcemu sa počtu turistov v Moravskosliezskom kraji to bola pandémia COVID-19, ktorá vrátila počty turistov uvádzané pred približne desiatimi rokmi. V rámci projektu inštitucionálnej podpory Trendy v cestovnom ruchu v Moravskosliezskom kraji sa riešitelia v rokoch 2017 – 2019 a „Trendy a novinky v cestovnom ruchu v Českej republike 2020“ zamerali na identifikáciu trendov v cestovnom ruchu v MSK na strane dopytu aj ponuky. . Na získanie informácií o postoji zákazníkov k skúmanej problematike bola použitá metóda písomného a elektronického dotazovania, analýzy, syntézy, zovšeobecňovania a dedukcie. Z výsledkov prieskumu a porovnania názorov na strane ponuky a dopytu boli identifikované najvýznamnejšie trendy cestovného ruchu v Moravskoslezskom kraji s dôrazom na využívanie internetu a obľúbenosť zľavových portálov, záujem o extrémny zážitky, aktívne a dobrodružné výlety, spoznávanie jedinečných miest, rastúci záujem o gastronomickú turistiku a poznávaciu turistiku a rast nárokov turistov na služby (pomer kvalita/cena). Od roku 2020 sa nielen v Moravskosliezskom kraji prejavuje pandémia COVID-19 s viacerými obmedzeniami, ktoré sa nevyhli ani turistickému ruchu.