Boj proti terorizmu a radikalizácii v Strednej ázii: komparatívna štúdia prístupov Uzbekistanu a Kazachstanu - Kromková, Júlia, 1998-
Tento článok porovnáva opatrenia dvoch štátov, Kazachstanu a Uzbekistanu, ktoré súperia o pozíciu regionálneho lídra v Strednej Ázii. Eliminácia radikalizácie z najnižších úrovní štátu je prirodzeným záujmom autoritárskych vlád. Uvedomujúc si hrozbu, ktorú náboženský extrémizmus predstavuje pre stabilitu autoritárskych režimov, obe krajiny odsudzujú terorizmus vo všetkých jeho formách a podporujú úsilie medzinárodného spoločenstva o spoločný boj proti (islamskému) terorizmu. V záujme zabezpečenia stability a národnej bezpečnosti vlády oboch krajín prijali komplexné národné stratégie a akčné plány na boj proti radikalizácii a terorizmu. Ich spoločným znakom je zameranie na preventívne opatrenia v miestnych komunitách. Zatiaľ čo sa Kazachstan zameriava na riešenie základných príčin extrémizmu, v uzbeckých stratégiách možno identifikovať silný dôraz na represívne opatrenia. Článok skúma hranice spolupráce medzi poprednými stredoázijskými krajinami deklarované v platných legislatívnych aktoch, poukazuje na to, ako sa pozície Kazachstanu a Uzbekistanu líšia a rozchádzajú, a na potenciál zmiernenia rizík spojených s extrémizmom v Strednej Ázii prostredníctvom posilnenia regionálnej spolupráce a porozumenia.