Uhlíková stopa a životný cyklus - Mátel, František
Najčastejšie rozoberaná téma v súvislosti so životným prostredím je v súčasnosti uhlíková stopa, ktorá je sumárom všetkýžch skleníkových plynov, vypúšťaných do atmosféry a je vyjadrená ekvivalentom CO2. Uhlíkovú stopu vytvára každá činnosť, nesie ju každý výrobný proces, každý výrobok, každý človek. Znamená to, že poznaním "svojej" uhlíkovej stopy ju možno svojou činnosťou, životosprávou, zásahom do výrobného procesu, výberom materiálu, či výrobku meniť. Vzniká však otázka, či je však vypočítaná uhlíková stopa vždy aj skutočným parametrom pre konkrétny výrobok, alebo ide len o tabuľkový údaj pre určitý sortiment.