Právoplatnosť a vykonateľnosť platobného výmeru vydaného obcou - Hrtánek, Ladislav
Právoplatnosť rozhodnutia/platobného výmeru obce je významnou právnou skutočnosťou, ktorá spôsobuje, že rozhodnutie/ platobný výmer možno napadnúť len mimoriadnymi opravnými prostriedkami. Proti právoplatnému rozhodnutiu/platobnému výmeru obce nemožno podať odvolanie. V prípade právoplatného platobného výmeru obce je potrebné počkať na uplynutie lehoty na plnenie si daňovej povinnosti zo strany daňového subjektu a až potom sa stane platobný výmer obce vykonateľným. Vykonateľné rozhodnutie/platobný výmer obce následne obec môže vymáhať od daňového subjektu buď cestou daňového exekučného konania, alebo cestou súdneho exekútora.