Dovolenka - jej čerpanie a krátenie v príkladoch - Matlovičová, Iveta
Inštitút dovolenky, ktorého cieľom je zotavenie sa po práci a načerpanie nových síl do ďalšieho obdobia, je ustanovený v Zákonníku práce. Dĺžka dovolenky sa ustanovuje v kalendárnych týždňoch. Základná výmera dovolenky je najmenej štyri týždne. Na túto dovolenku má nárok každý zamestnanec, ktorý uzatvorí pracovný pomer bez ohľadu na vek a odpracované roky. Kedy a v akom rozsahu možno zamestnancovi dovolenku krátiť?