Submissions of States in Respect of Extended Continental Shelf in the Arctic Ocean - Harakaľová, Dorota, 1989-
Arktída získava pozíciu dôležitej strategickej a geopolitickej oblasti a rozšírenie legálneho kontinentálneho šelfu nemožno považovať len za „preteky o zdroje“ z hľadiska ekonomických výhod, ale v konečnom dôsledku to so sebou prináša aj politické a sociálne - ekonomické výhody. Článok predstavuje komplexnú analýzu súčasného stavu predkladaných návrhov Komisii pre hranice kontinentálneho šelfu v súvislosti so Severným ľadovým oceánom a štádium, v ktorom sa momentálne nachádzajú. Približuje tiež právnu definíciu kontinentálneho šelfu, prácu Komisie a porovnáva pohľad arktických štátov na konkrétne výšky morského dna.