Practical Macrofinancial Stability Analysis: A Prototype Semistructural Model - Beneš, Jaromír
Predstavujeme MESS, tvorcu makroekonomických stresových scenárov, ako makroprudenciálny modelovací rámec pre praktickú aplikáciu v inštitúciách tvoriacich politiku. Rámec syntetizuje kľúčové poznatky z akademickej literatúry o finančných cykloch, interakciách medzi reálnou ekonomikou a finančným systémom a makroprudenciálnej politike. Obsahuje explicitný popis hrubých množstiev v súvahe finančného sektora a explicitné koncepty dopytu a ponuky na úverovom trhu. Kľúčové rovnice spájajúce reálnu ekonomiku a finančný sektor sú nelineárne, čo umožňuje realisticky skúmať náklady a prínosy makroprudenciálnej politiky. Model je určený pre inštitúcie tvoriace politiku, ktoré potrebujú nástroj, ktorý je teoreticky konzistentný, ale zároveň dostatočne tvárny a flexibilný na to, aby bol schopný prispôsobiť sa konkrétnym črtám hospodárstva a finančného sektora. Tento rámec už používajú orgány pre finančnú stabilitu vo viacerých krajinách. Tento článok predstavuje samotný model, princípy, na ktorých je postavený, a prípady použitia v inštitúciách tvoriacich politiku.