The Scenario Approach of the Country Investment Policy in the Conditions of Globalization - Karpenko, Lidiia
Vzhľadom na špecifiká hospodárskeho rozvoja by krajiny mali spolupracovať a zúčastňovať sa spoločných projektov v rámci regionálnych a medzinárodných zoskupení. Cieľom príspevku je vypracovať scenárový prístup k investičnej politike krajín v kontexte globalizácie. Definuje, aká dôležitá je investičná zložka ekonomického rozvoja krajiny a odôvodňuje, prečo sú krajiny heterogénne, pokiaľ ide o investičnú atraktivitu. Na naplnenie hlavného cieľa autor aplikuje model oceňovania kapitálových aktív, ktorý je základným pojmom v oblasti financií. Okrem hlavného cieľa text článku systematizuje etapy vývoja organizačného projektového scenára, zdôvodňuje úlohu zahraničných investícií v ekonomickom rozvoji a analyzuje svetové trendy týkajúce sa zmien v atraktivite investícií. Článok odhaduje, aké atraktívne sú národné ekonomiky aj pre zahraničné investície.