Pravda, klamstvo a ich podoby v politike - Klátiková, Elena
Debata o tom, do akej miery sú politické vyhlásenia pravdivé, mala vždy miesto nielen v politike. Väčšinou sa tvrdí, že pravda by mala byť súčasťou politickej akcie, no neexistuje žiadna dohodnutá definícia tohto pojmu. S politikou sa, žiaľ, spájajú aj menej príjemné javy, akými sú rôzne druhy dezinformácií či dokonca klamstiev. Pokúsili sme sa objasniť súčasný stav tak, že sme sa pozreli na dôvody, ako aj dôsledky či dopady šírenia lží a poloprávd v politike a ich akceptovania. Okrem iných faktorov sme sa zamerali na jazykové prostriedky politikov v snahe získať alebo udržať popularitu a/alebo získať či udržať si moc, pravdivosť informácií v digitálnom veku a slobodu prejavu v médiách. Na tento účel sme použili kvalitatívne metódy analýzy textu, pričom sme prijali hermeneutický prístup. Ako ukazujú naše analýzy, strata bezpečia spojená s pocitom pominuteľnosti, nepolapiteľnosti, bezmocnosti a vnímanej nespravodlivosti spúšťajú v jednotlivcoch a skupinách najzákladnejšie mechanizmy prežitia, ako je reakcia bojuj alebo uteč s čiernobielym videním; to hrá do karát populistickým stranám, ktoré sa na týchto náladách priživujú, čím ďalej polarizujú spoločnosť a podporujú šírenie lží a poloprávd. To, ako interpretujeme informácie, závisí od mnohých faktorov; s ohľadom na to by sme mali jasne rozlišovať medzi prvými (najmä ak sú emocionálne nabité) a skutočnými skutočnosťami.