Afghanistan in US-Iran Relations in the 1990s - Uzunova, Veselina
Konfrontácia a partnerstvo sa striedali medzi politikou USA a Iránu o situácii v Afganistane. Vlády USA aj Iránu to považovali za zložitú, delikátnu a potenciálne turbulentnú zónu medzinárodných vzťahov. Táto štúdia skúma vzťahy medzi administratívami G. Busha, Billa Clintona a G.W. Bush a iránski prezidenti Rafsandžání a Chátamí počas afganskej občianskej vojny, útokov z 11. septembra a následnej operácie na zvrhnutie Talibanu. Vo svetle stiahnutia amerických jednotiek z Afganistanu, ktoré oznámilo ministerstvo zahraničných vecí USA začiatkom tohto roka, článok ponúka prehľad americkej a iránskej politiky v Afganistane v 90. rokoch.