IFRS 18 Prezentácia a zverejnenie v účtovnej závierke - Krupová, Lenka
Dňa 9. apríla 2024 publikovala IASB nový štandard IFRS 18 Prezentácia a zverejňovanie v účtovnej závierke, ktorý nadobudne účinnosť 1. januára 2027. Spoločnosti budú musieť prejsť na nový štandard retrospektívne, čo znamená, že ak ich prvá účtovná závierka zostavená podľa IFRS 18 bude za rok 2027, musia uviesť do súladu s IFRS 18 aj porovnvávacie výkazy za rok 2026. Povinnosť retrospektívneho prístupu platí tiež pre priebežnú účtovnú závierku, ak ju spoločnosť zostavuje. Publikovanie štandardu je výsledkom projektu PRimárne účtovné výkazy, ktorý bol zahájený v roku 2016. Štandard plne nahradí IAS 1 Prezentácia účtovnej závierky. Mnohé požiadavky pôvodného IAS 1 zostali zachované a boli len prenesené do nového IFRS 18, prípadne do IAS 7 Výkaz o peňaźných tokoch alebo do IAS 8 (ktorý zároveň mení názov na Základňa pre zostavenie účtovnej závierky).