Umelá inteligencia a pracovné právo - Barancová, Helena
S nasedením umelej inteligencie do oblasti pracovnoprávnych vzťahov sa v najbližšej dobe očakáva aj prijatie nových právnych nástrojov predchádzajúcich porušeniu alebo ohrozeniu ľudských práv zamestnancov v rámci pracovnoprávnych vzťahov, najmä ochrany súkromného života, ochrany osobných údajov a zákazu diskriminácie. Súbežne s tým sa ukazuje, že súčasné právne modely zodpovednosti za škodu v prípade nasadenia systémov umelej inteligencie stačiť nebudú. Pod vplyvom umelej inteligencie sa budú meniť klasické modely zastupovania zamestnancov prostredníctvom odborov a zamestnaneckých rád.