Perspektívy budúceho rozšírenia EÚ - Šmihula, Daniel
Splenie podmienok spôsobilosti uchádzať sa o členstvo v EÚ je len začiatok dlhého a náročného procesu. V súčasnosti sa ale viac zohľadňujú "geopolitické" faktory ako v minulosti. To naznačuje určitú možnú toleranciu pri aplikácii kritérií na vstup. Znamená to, že rozširovanie sa teraz považuje za súčasť boja medzi západnými, ruskými a čínskymi vplyvmi. Rozšírenie by tak malo slúžiť ako faktor stabilizujúci regióny západného Balkánu a východnej Európy na konsolidáciu demokracií a obmedzenie ruských a čínskych aktivít. Ďalšia vlna rozšírenia by zvýšila počet výraznejšie chudobnejších krajín než je priemer EÚ, čo by vyžadovalo reformy a financovanie EÚ.