Contribution of EU Cohesion Policy to Regional Growth: Evidence from V4 Countries - Mariš, Martin
Kohézna politika EÚ je jedným z kľúčových politických nástrojov Európskej únie na znižovanie hospodárskych a sociálnych rozdielov medzi jej regiónmi. Hodnotenie prínosu politiky k regionálnemu ekonomickému rastu v krajinách V4. Štúdia poukazuje na významné rozdiely v rozdelení EŠIF (Európske štrukturálne a investičné fondy) na úrovni NUTS2 (Nomenklatúra územných jednotiek pre štatistiku) v rámci regiónov V4 v rokoch 2000–2018. Naznačuje to, že čerpanie EŠIF nebolo rovnomerne rozdelené medzi regióny v rámci krajín V4 a že regionálne rozdiely v distribúcii EŠIF mohli prispieť k ekonomickej nerovnováhe v rámci krajín. Výsledky výskumu naznačujú štatisticky významné regionálne rozdiely v raste medzi Českom a Slovenskom na jednej strane a Poľskom a Maďarskom na strane druhej.