A Decade of Achievement: Celebrating Croatia’s 10th Anniversary of EU Accession - Šlosar, Igor
Chorvátsko prešlo poriadnou cestou – od začatia procesu pristúpenia k Európskej únii (EÚ) v roku 2000 až po oslavu 10. výročia za riadneho člena EÚ v roku 2023. Prístupový proces zahŕňal prekonávanie historických výziev, ako je prechod zo socializmu, obrana proti agresii a riešenie otázok súvisiacich s vojnovými zločinmi a zmierením. Napriek prekážkam Chorvátsko úspešne vstúpilo do EÚ v roku 2013, čo znamenalo obrat v jeho hospodárskom prostredí.