Trend Analysis of the Employment Rate in Slovakia Regions in the Period 2013–2022 - Hurbánková, Ľubica, 1980-
Príspevok sa zaoberá analýzou miery zamestnanosti. Autor rozoberá daný ukazovateľ v regiónoch Slovenska v období 2013 – 2022. Analýza trendu využíva relatívne charakteristiky analýzy časových radov – tempo rastu a priemerné tempo rastu. Cieľom príspevku je zistiť rovnomernosť, resp. variabilitu rýchlosti rastu pomocou absolútnej geometrickej odchýlky a priemernej absolútnej geometrickej odchýlky. Autor kvantifikuje absolútne zmeny, relatívne zmeny a paralelné absolútne a relatívne zmeny rozdielovou mierou.