Založenie a vznik obchodnej spoločnosti z pohľadu účtovného - Novotná, Ludmila
Obchodná spoločnosť je právnická osoba, ktorá je založená so zámerom podnikania. Môže ju založiť jedna alebo viac fyzických alebo právnických osôb. Obchodné spoločnosti sa rozdeľujú na osobné a kapitálové. Medzi osobné obchodné spoločnosti patrí verejná obchodná spoločnosť a komanditná spoločnosť. Medzi kapitálové obchodné spoločnosti patrí spoločnosť s ručením obmedzeným, akciová spoločnosť a jednoduchá spoločnosť na akcie.