Is Foreign Direct Investment a Determining Factor in the Competitiveness of the Visegrad Group Countries? - Novák, Marcel, 1979-
Krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) prilákali značné priame zahraničné investície (PZI), čo im pomohlo transformovať sa z centrálne plánovaného na trhové ekonomiky. PZI sa považujú za pozitívne a majú niekoľko vedľajších účinkov. Proces konvergencie krajín V4 k vyspelým ekonomikám by nebol možný bez zlepšenia ich konkurencieschopnosti pre úspech na medzinárodných trhoch. Predpokladá sa, že PZI pomôžu ekonomikám stať sa konkurencieschopnejšími prostredníctvom transferu kapitálu alebo technológií. Úloha PZI pri zvyšovaní ekonomického rastu a exportu, znižovaní nezamestnanosti a zvyšovaní výrobných nákladov však môže negatívne ovplyvniť konkurencieschopnosť.