O zodpovednosti za nezákonné rozhodnutia po 1. júli 2023 - Petrušek, Adam
Autor sa problematike náhrady škody z titulu vydania nezákonných rozhodnutí, ktoré nikdy nenadobudli právoplatnosť, venoval už v predchádzajúcom čísle. S ohľadom na zmenu právneho stavu k 1. júlu 2023 je však zvolená problematika i naďalej aktuálna a rozhodne ju nemožno považovať za vyčerpanú. V príspevku preto nadviaže na závery týkajúce sa možností a mantinelov inštitútu náhrady škody v prípadoch nezákonných rozhodnutí, ktoré nikdy nenadobudli právoplatnosť, pričom k ich zrušeniu došlo v dôsledku využitia riadnych opravných prostriedkov. Po účinnosti novely uskutočnenej prostredníctvom zákona č. 293/2023 Z. z. 2) totiž došlo k významným zmenám v legislatívnom rámci kompenzačných konaní, a to zvlášť v oblasti nami zvolenej problematiky. Otázka normatívnej úpravy podmienok priznania kompenzácie za škodu spôsobenú vydaním neprávoplatného rozhodnutia zrušeného pre jeho nezákonnosť je tak, podľa nášho názoru, aktuálna aj v súčasnosti, pričom jasnú odpoveď s ohľadom na jednotlivé interpretačné konotácie § 9 ZZŠ3) neposkytuje ani právny stav po 1. júli 2023.