Rational Overoptimism and Limited Liability - Gemmi, Luca
Je nadmerné riskovanie v úverových cykloch poháňané stimulmi alebo zaujatými presvedčeniami? Navrhujem rámec, ktorý naznačuje, že tieto dve veci spolu skutočne súvisia, a konkrétne, že procyklický nadmerný optimizmus môže racionálne vzniknúť zo stimulov na riskovanie. Ukazujem, že keď firmy a banky majú štruktúru splácania s obmedzeným ručením, majú nižšiu motiváciu venovať pozornosť súhrnným podmienkam, ktoré generujú riziko. To vedie k systematickému podceňovaniu akumulácie rizika počas ekonomického rozmachu a príliš optimistickým presvedčeniam.