Bibliometric Overview of Current Trends in Maritime Transport: the Issue of a Special Interest in Delivery of a Consignment as a Tool to Achieve Sustainability of International Transport - Sosedová, Jarmila
Udržateľnosť medzinárodnej dopravy zostáva kritickou témou záujmu v teórii aj praxi. V ideálnom prípade by sa mala vedecká literatúra zosúladiť s praktickými potrebami, ale takáto zhoda nie je vždy možná. Tento nepomer je evidentný aj v špecifickej problematike doručovania zásielok, ktorý má v súčasnosti veľký praktický význam, ale nemá dostatočné pokrytie vo vedeckej literatúre. Cieľom tohto príspevku je analyzovať súčasné trendy v námornej doprave a ich význam pre dosiahnutie globálnej udržateľnosti v medzinárodnej preprave. Porovnanie poznatkov s praktickými potrebami a požiadavkami odvetvia a poskytnutie kreatívnych odporúčaní pre ďalší výskum.