Artificial Intelligence, Big Data, Blockchain and Cloud Computing – Future Accounting? - Slezák, Jiří
Príspevok skúma, ako na účtovnícku profesiu vplývajú konkrétne technológie, ktorými sú umelá inteligencia, big data, blockchain a cloud computing a svojim obsahom tak prispieva do diskusie o využití technológií v účtovníckej profesii. Podľa prehľadu literatúry môžu tieto technológie dramaticky automatizovať a digitalizovať prácu účtovníkov. Z tohto dôvodu je dôležité, aby účtovníci týmto technológiám rozumeli, pretože tieto technológie sa neustále vyvíjajú a stále viac spoločností ich začleňuje do svojich obchodných procesov. Cieľom prehľadového článku je na základe prehľadu vybraných výskumov teoreticky definovať umelú inteligenciu, big data, blockchain a cloud computing, analyzovať dostupné články na túto tému a navrhnúť vhodné odporúčania. Hoci digitálne nástroje dokážu nahradiť celý rad účtovných činností, pre účtovníkov je dôležité, aby ich nepovažovali za hrozbu, ale skôr za pomôcku pri svojej práci. Na tento účel je vhodné, aby účtovníci získali nové zručnosti a vlastnosti, prípadne prehĺbili tie existujúce tak, aby boli konkurencieschopní v digitálnom svete. Dôraz je potrebné klásť na vzdelávanie zamestnancov vo firmách, ale aj na zmenu zámeru výučby vo vzdelávacích inštitúciách, a to v oblasti digitálnych technológií a zručností v oblasti informačných a komunikačných technológií, ktoré už dnes vo veľkej miere ovplyvňujú súčasné účtovníctvo. Zároveň je potrebné urobiť také legislatívne zmeny, ktoré budú reflektovať aktuálny problém celého odvetvia 4.0.