Kvalita bankovních úvěrů v koronavirové krizi - Michelini, David
Tento článok sa zaoberá problematikou nesplácaných bankových úverov v čase koronavírusovej krízy a poskytuje cenné pohľady na odvetvia klasifikované systémom NACE (štatistická klasifikácia ekonomických činností), ktoré boli najviac ovplyvnené z hľadiska kvality bankové úvery v Českej republike. Hlavným cieľom je identifikovať najviac postihnuté ekonomické sektory v Českej republike na základe počtu nesplácaných úverov. Sekundárnym cieľom je porovnanie počtu zlyhaných bankových úverov medzi údajmi za Českú republiku a Európsku úniu. Článok začína popisom vývoja pandémie Covid-19 a opatreniami a kompenzáciami, ktoré zaviedla vláda Českej republiky. Následne definuje zlyhané bankové úvery a uvádza prehľad počtu zlyhaných bankových úverov v Českej republike ako celku. Časť výsledkov a diskusia sa zaoberá podrobnou analýzou zlyhaných bankových úverov podľa uvedenej klasifikácie NACE. Údaje použité na dosiahnutie stanovených cieľov pochádzali od Európskeho orgánu pre bankovníctvo a boli porovnávané a vizualizované v grafoch. Zistilo sa, že najviac postihnutým sektorom v Českej republike aj v Európskej únii je sektor I – ubytovanie, stravovacie služby a pohostinstvo.