Position of the Slovak Republic in Selected Innovation Rankings - Belanová, Katarína, 1978-
Podľa moderných ekonomických teórií sú hlavným zdrojom ekonomického rastu nové technológie a poznatky. Podobne mnohé prieskumy potvrdzujú, že v medzinárodnej konkurencii víťazia krajiny, ktoré dokážu vyvinúť komerčne použiteľné inovácie. Cieľom príspevku je porovnať inovačnú výkonnosť SR pomocou Global Innovation Index a Community Innovation Survey. Základnou metódou používanou pri spracovaní problematiky je deskriptívna štatistika a kvantitatívna komparatívna analýza. Slovensko si podľa Global Innovation Index v roku 2022 oproti predchádzajúcemu hodnoteniu výrazne pohoršilo a dosiahlo horšie výsledky, ako sa očakávalo. Podľa Community Innovation Survey patrí Slovenská republika medzi krajiny, ktorých firmy inovujú výrazne menej, ako je priemer Európskej únie. Prieskum SNS tiež ukázal, že v porovnaní s priemerom EÚ je Slovensko pod priemerom v kategóriách ako akcie inovatívnych firiem, akcie firiem, ktoré investujú do inovácií a akcie firiem, ktoré využívajú nové technológie. Nadpriemerné výsledky však dosahuje v kategóriách spolupráce firiem a inštitúcií v oblasti VaV. Naším odporúčaním je zvýšiť podiel celkových výdavkov vynaložených na výskum a vývoj (a tým aj na inovácie) vo verejnom aj súkromnom sektore.