Nevyplatenie mzdy - Boráková, Lucia
Právo zamestnanca na mzdu za vykonanú prácu je zakotvené v článku 3 zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonníka práce v platnom znení. Uvedené ustanovanie vyjadruje garanciu základného práva zamestnanca v najcitlivejšej oblasti pracovnoprávnych vzťahov, ktorou je odmena za vykonanú prácu. Zákonom vymedzenému právu zamestnanca na mzdu za vykonanú prácu zodpovedá povinnosť zamestnávateľa vyplácať zamestnancovi mzdu vždy riadne a včas. Dojednania o mzdových podmienkach medzi zamestnávateľom a zamestnancom predstavujú jednu z podstatných náležitostí pracovnej zmluvy a ich absencia má za následok jej neplatnosť.