Role of Sentiment in Households’ Financial Decision Making during the COVID-19 Pandemic: Survey from Empirical Research - Petrenko, Yuliya, 1985-
Tento dokument skúma vzťah medzi náladou domácností a finančným rozhodovaním počas pandémie COVID-19. Hoci pandémia COVID-19 bola prekonaná globálne, tento koncept je v empirickej literatúre veľmi málo rozvinutý. Tento dokument sa preto zaoberá týmto problémom tým, že sa pokúša poukázať na oblasti sporov vo výskume v tejto sfére finančného rozhodovania domácností. Na základe niekoľkých empirických štúdií, ktoré sa datujú od pandémie COVID-19 a sú usporiadané chronologicky, sme dospeli k formulácii niekoľkých oblastí, na ktoré by sa mal zamerať ďalší výskum. Tieto otvorené oblasti zahŕňajú (a) definíciu sentimentu, (b) spôsob merania sentimentu, (c) rozdiel medzi profesionálnym investičným rozhodovaním a investičným rozhodovaním domácností a (d) rozdiel medzi spotrebiteľským správaním a investičným správaním domácností. a e) nedostatok empirických štúdií zaoberajúcich sa vplyvom nálady domácností na ich finančné rozhodovanie v priebehu roka