Multilateral Indices in Official Price Statistics and a New Additive Splicing Method - Knížat, Peter, 1980-
Nahradenie tradičných zdrojov údajov umožňuje národným štatistickým úradom zhromažďovať veľké vzorky položiek produktov s príslušnými cenami zaznamenanými za častejšie časové obdobia. Pri niektorých kategóriách produktov si častá výmena položiek produktov vyžaduje dynamický prístup na definovanie vzorky produktov, ktorý možno dosiahnuť mesačnou aktualizáciou vzorky. Pri medzimesačnom porovnaní cenových zmien musia byť bilaterálne indexy zreťazené, čo môže viesť k skresleniu reťazového driftu. Multilaterálne metódy sú navrhnuté tak, aby znížili drift reťaze, aj keď ho úplne neodstránili. Nevýhodou multilaterálnych metód je ich nejednoznačná interpretovateľnosť a problém s revíziou.