Dohody o vykonaní práce ako výnimka z povinnosti aplikácie zákona o verejnom obstarávaní - Katkovčin, Maroš
Príspevok sa venuje problematike aplikácie výnimky z povinnosti postupovať podľa zákona č. 343/2015 Z.z. o verejnom obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "ZVO"), ktorá je zakotvená v § 1 ods. 2 písm. e) ZVO. Autori túto problematiku posudzujú najmä v kontexte rozhodnutia predsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ďalej len "Úrad") č. 9766-9000/2023 z 11. septembra 2023 (ďalej len "Rozhodnutie"), ktorým predseda Úradu zmenil prvostupňové rozhodnutie Úradu, čím došlo v prostredí SR k vyriešeniu otázky, na ktorú mala odborná verejnosť rozdielne názory, a to, či verejní obstarávatelia [1] môžu (prípadne za akých podmienok môžu), alebo nemôžu uzatvárať dohody o vykonaní práce na činnosti, ktorých dodanie štandardne podlieha aplikácii postupu podľa ZVO.