Delené pracovné miesto - Hrtánek, Ladislav
Pokiaľ vzniká možnosť rozdelenia pracovných úloh medzi jednotlivých zamestnancov, tak po dohode zamestnancov ohľadom organizácie práce tak zamestnávateľ môže urobiť. Preto primárnym právnym úkonom, ktorý je nevyhnutný pre zriadenie deleného pracovného miesta je dohoda zamestnanca a zamestnávateľa. Pre organizáciu závislej práce v rámci deleného pracovného miesta je taktiež potrebné, aby sa vzájomne dohodli zamestnanci. Pokiaľ sa tak nestane, organizáciu práce im určí zamestnávateľ. Môžu uvedenú dohodu vypovedať zamestnanec aj zamestnávateľ?