Platobná neschopnosť zamestnávateľa – nároky zamestnancov - Gášpárová, Eva
Zamestnávateľ je platobne neschopný, ak nie je schopný plniť svoje peňažné záväzky riadne a včas. Platobná neschopnosť môže byť zapríčinená samotným zamestnávateľom, predovšetkým jeho hospodárením a vlastnou činnosťou (prvotná platobná neschopnosť) alebo inými subjektami, ak dlžníci zamestnávateľa, odberatelia, prípadne klienti riadne a včas neuhradili svoje záväzky, v dôsledku čoho sa zamestnávateľ dostáva do omeškania so svojimi vlastnými záväzkami, nemôže splácať svoje záväzky riadne a včas aj napriek tomu, že si svoje povinnosti plní relatívne včas (druhotná platobná neschopnosť).