Environmentálne dane a konkurencieschopnosť v podmienkach EÚ - Feranecová, Adela, 1986-
Environmentálne dane môžeme definovať ako dane, ktorých daňový základ tvorí fyzická jednotka, ktorá ma negatívny vplyv na životné prostredie. Môže ísť o zdaňovanie dopravy, znečistenia, energií alebo zdrojov. V súčasnosti sa čoraz viac využívajú tieto typy dane, keďže generujú príjmy a prispievajú k ochrane životného prostredia. V minulosti boli environmentálne dane veľkým problémom. Najväčším problémom bolo nedostatok zákonov, predpisov a literatúry, ale taktiež zo strany ľudí a politikov bol nezáujem riešiť tento problém životného prostredia. V súčasnosti už jestvuje množstvo literatúry o potenciály zvýšiť efektívnosť environmentálnej politiky.