Supporting Management Decisions for M&A Transactions Based on the Strategic Allocation of Intangible Assets - Sorrentino, Guiseppe
V súvislosti s fúziami a akvizíciami (M&A) rozhodnutia manažmentu týkajúce sa alokácie aktív zohrávajú kľúčovú úlohu pri určovaní strategickej hodnoty nehmotných aktív. Štúdia skúma alokáciu takýchto aktív, najmä goodwillu, vo vzťahu k podnikovej hodnote v súvahách v rámci globálnych transakcií M&A v rámci sektora B2C od roku 2000 do roku 2021. Štúdia využíva údaje z databázy Markables, ktorá zahŕňa 543 transakcií, a predstavuje robustné a kvantilové regresné analýzy na efektívne riešenie problémov vyplývajúcich z nenormálne distribuovaných údajov. Zistenia podčiarkujú významnú koreláciu medzi strategickou alokáciou nehmotného majetku, najmä goodwillu a hodnoty podniku, zdôrazňujúc ich zásadnú úlohu pri reflexii budúceho zárobkového potenciálu a perspektív rastu. Štúdia navyše odhaľuje špecifické faktory, vrátane typu transakcie (aktíva vs. obchody s akciami) a načasovania (rok transakcie), ktoré ovplyvňujú tieto rozhodnutia o alokácii aktív. Tieto poznatky sú rozhodujúce pre zlepšenie manažérskych rozhodnutí pri oceňovaní a strategickom finančnom plánovaní počas fúzií a akvizícií.