Islamic Factor in Foreign Policy of the Russian Federation - Duda, Zuzana, 1995-
V súčasnej medzinárodnej situácii hrá náboženstvo pri formovaní čoraz dôležitejšiu úlohu v diplomatických stratégiách. Tento dokument skúmal rastúci význam islamu pri formovaní zahraničnej politiky Ruskej federácie, ktorej cieľom je preskúmať spôsoby, ktoré Ruská federácia používa pri obrane svojich záujmov v zahraničí prostredníctvom islamu. Naša štúdia, štruktúrovaná do troch kapitol, poskytla pohľady na mnohostrannú úlohu náboženstva v ruskej zahraničnej politike, ako aj na špeciálne spôsoby, akými ho ovplyvňuje islamský rozmer. Okrem toho predstavila vybrané aktivity, ktoré vykonávajú islamské náboženské organizácie s cieľom podporiť politiku zahraničia. Zistili sme, že Rusko začleňuje náboženské hľadiská do svojich diplomatických iniciatív a využíva islam ako nástroj na globálne presadzovanie svojich záujmov. Západ zohráva kľúčovú úlohu pri legitimizácii programov domácej a zahraničnej politiky a to, že efektívne dopĺňajú štátne orgány zapojené do zahraničnej politiky Ruska. Zatiaľ čo vplyv islamu na zahraničnú politika Ruska je významný, jej rozvíjajúci sa potenciál je naďalej podmienený vývojom a výzvami.