The Contribution of Czechoslovakia to Creation of the Independent State of Israel - Taterová, Eva
Tento článok skúma diplomatické vzťahy medzi Československom a sionistami hnutia na konci 40. rokov 20. storočia v súvislosti s príspevkom Československa k vznik štátu Izrael v máji 1948. Podpora zo strany Československa diplomaticky aj vojensky zohrala kľúčovú úlohu pri formovaní nezávislosti židovského štátu. Je pozoruhodné, že táto pomoc pokračovala aj po tom, čo československý politický režim sa zmenil po komunistickom prevrate vo februári 1948. Cieľom článku je odhaliť dôvody tejto zdanlivo výnimočnej spolupráce medzi dvoma vzdialenými aktérmi, geograficky aj ideologicky. Čerpanie z nedávno zverejneného archívu zbierok z príslušných českých archívov a poskytovaného prehľadu o zahraničnej politike o sovietskom satelite značí, že tento výskum je v súlade s historiografickou paradigmou známou ako Nová história studenej vojny. Zameraním sa na prínos satelitných štátov k histórii studenej vojny vrhá svetlo na významnú úlohu Československa pri formovaní geopolitickej krajiny Blízkeho východu koncom 40. rokov 20. storočia. Podiel Československa na vzniku štátu Izrael je dnes uznávaný ako jeden z významných udalostí vo vzájomných vzťahoch medzi štátmi, čo demonštruje dôležitosť prepojenia minulosti a súčasnosti.